PG1926 MI, O DA NE?

Sude Özkan
5 min readDec 30, 2020

--

Şimdilerde yazılıma ilgi duyan birçok insanın karşısına çıkan, ‘’Bu da ne böyle?’’ dedirten, Harvard’ın eğitim modeline dönüp baktıran PG1926 Programlamaya Giriş Kampı’nı sizlere tüm detayları ile anlatmaya karar verdim. İçinde bulunduğum bu muhteşem ekibin desteği ve enerjisi ile mutluluk duyarken sizlerin de bizlerle bu yolculuğa adım atmanızı temenni ediyorum.

DSC Gazi, Developer Student Clubs bünyesinde bulunan kulüplerden biri. Farklı etkinlik fikirleri ile eğitimci düşünme fikrini harmanlayan bu topluluk, şimdilerde hem kendini geliştirmeye hem de yazılıma merakı olan herkese kucak açmayı hedefliyor. Tüm bu amaç ve fikir yapıları ile yola çıkılan PG1926, uzun soluklu maratonu ile herkesin merak konusu.

Peki PG1926 ne demek?

PG, bazılarının tahmin ettiği üzere ‘’Programlamaya Giriş’’ in kısaltılmış hali. İsmin en çok merak edilen kısmı ise 1926 sayısı. Bu sayı Gazi üniversitesinin kuruluş yılı. Yüzlerde tebessüm uyandıran bu küçük nüans PG1926 Açılış Yayınında söylendi ve merakların giderilmesi sağlandı.

İsmin sırrı çözüldü, ya eğitim?

PG1926 eğitimi, Harvard Üniversitesinden esinlenilerek düzenlenilmiş ve katılımcıların eğitim sonunda gerekli bir yeterlilik düzeyine ulaşabilmeleri baz alınarak planlama yapılmış.

Gelin şimdi biraz daha detaylara inelim ve neler öğreneceğimize bakalım.

Şu ana kadar 3000+ başvuru alan eğitimin ilk haftası 26–27 Aralık günleri Python Temelleri ve Nesneye Yönelik Programlama ile tamamlandı. Ama endişelenmenize hiç gerek yok. Kayıtlar 1 Ocak Cuma gününe kadar devam ediyor ve yeni katılımcılarını heyecanla bekliyorlar.

Programlamaya Giriş 1926'nın Eğitim Konuları Neler?

  • Python Temelleri
  • Python Gelişmiş İşlemler
  • Web Programlamaya Giriş
  • Etkileşimli Web Siteleri
  • HTML
  • CSS
  • JavaScript
  • PHP
  • MySQL
  • API Oluşturma
  • Web Servisi Yazma

DSC Gazi Programlamaya Giriş 1926 Eğitmenleri Kimler?

  • Onur Can KARAMAN-Ana Eğitmen — Gazi Üniversitesi — Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi — Ankara Sanayi Odası Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi Model Fabrika
  • Emrah NALCI-Ana Eğitmen — Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi — Bilgisayar Programcılığı — TC Sosyal Güvenlik Kurumu Web Master
  • Cihad ARI-Ana Eğitmen — Gazi Üniversitesi — Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
  • Ahmet Selman ERDOĞAN- Yardımcı Eğitmen — Gazi Üniversitesi — Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
  • Toprak KOÇ- Yardımcı Eğitmen — Anadolu Üniversitesi — Yönetim Bilişim Sistemleri — Akinon — Frontend Developer
  • Doğancan MAVİDENİZ- Yardımcı Eğitmen — Okan Üniversitesi — Development Intern at Qubitro Inc— Developer Intern

Tüm bu teknik bilgilerden sonra eğitimin nasıl işlediğine gelelim.

Eğitime PG1926 web sitesinde bulunan ’Kayıt Formu’’ ile kayıt olduktan sonra bu serüvenin içine resmi olarak girmiş bulunmaktasınız. İlk olarak, öğrenim sürecinize katkı sağlamaya karar verdiğiniz için kendinizi tebrik etmenizi istiyorum. Çok güzel bir adım attınız. Sıradaki adımımız YouTube’da canlı yayınlanan eğitimleri takip edip, sizlere Edmodo’dan gönderilen problem setlerini düzenli bir şekilde yapmak. Sizlere özel hazırlanan düzenli mail sistemi ile hiçbir yayını kaçırmadan rahatlıkla takip edebileceksiniz. Çünkü DSC Gazi her yerde!

O zaman biraz da kullanılan sosyal medya platformlarından bahsedelim.

Kafanızın biraz karışmış olabileceğini tahmin ediyorum. ‘’YouTube tamam da Edmodo falan o ne, ne alaka?’’ dediğinizi duyar gibiyim.

Edmodo belki de ilk defa duyduğunuz bir platform. Ama endişelenmeyin. Kayıt olduğunuzda size gelen maildeki kodu siteye yazıp giriş yaparak Edmodo’ya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Online döneme adapte olma zorunluluğunda kaldığımız bu dönemlerde DSC Gazi bizlere, sınıf ortamını sunmak amaçlı bu platformu kullanıyor. Problem setleri bu platformdan katılımcılara ulaştırılıyor. Aynı zamanda Edmodo’da sorularınızı sorup, diğer katılımcılarla bilgi alışverişi yapabilmenin ve network oluşturmanın önü açılmış oluyor.

Eğitimler ise, yine katılımcıların maillerine gelen YouTube linkleri ile interaktif bir şekilde düzenleniyor. Yayın esnasında katılımcıların sorularını büyük bir titizlikle derleyip toparlayan ekip, soruları hem eğitmenlere iletiyor hem de sürecin herkes için ulaşabilir olmasına destek oluyor.

Sürecinin planlanması aylar süren bu eğitim serisi için her sosyal medya platformu etkin bir şekilde kullanılıyor. Bir diğer platformumuz ise Discord!

PG1926 katılımcılarının mutlaka girmesi gereken DSC Gazi Discord Kanalı en aktif kullanılan platformlardan birisi. Canlı YouTube derslerinden sonra Discord kanalında toplanan organizasyon ekibi ve eğitmenler, katılımcıların sorularına titizlikle cevap veriyor. Sohbet muhabbet ederek şarkı dinleyebileceğiniz, aklınızdaki tüm soruları sorabileceğiniz, network oluşturup yazılımla ilgili bilgiler edinebileceğiniz bu kanala girmenizi kesinlikle öneriyorum. Benim de katıldığım bu sohbetler, kendinizi sadece ders alıyor gibi hissetmemenize destek olurken eğlenceli bir akşam geçirmenizi de sağlıyor.

Aynı zamanda Telegram, LinkedIn, Twitter hesaplarını da aktif kullanan ekip, duyurularını tüm sosyal medya hesaplarında aynı anda yapıyor. Böylece katılımcılar istediği sosyal medya hesabından PG1926'yı ve DSC Gazi’yi takip edebiliyor.

Katılım Belgesi & Sertifika alım süreci nasıl?

PG1926 eğitimi katılımcılara hem katılım belgesi alma hem de sertifika kazanma imkanı sunuyor. Bunun için yapılması gerekenler için çok basit.

Katılım Belgesi canlı derslere katılıp, ders sırasında atılan formları doldurup toplamda %75 katılma oranını yakalayan herkese verilecek.

Sertifika kazanmak için ise tüm bu eğitim serüveninin sonunda katılımcılardan bireysel veya maksimum 4 kişilik bir grupla öğrendiklerini gösterebilecekleri bir proje ortaya çıkarmaları isteniyor. Bu Sertifika, CV’nizde gururla taşıyabileceğiniz özellikte. Bu nedenle katılan herkesin büyük küçük proje demeden öğrendiklerini göstermeleri isteniyor. Bunu da belirtmek isterim.

Ve burada şöyle de güzel bir durum ortaya çıkıyor. Katılımcı veya maksimum 4 kişilik takımlar proje çıkardıysa ve bu proje yerel bir soruna çözüm üretmek amaçlı ise istedikleri takdirde Solution Challange’a katılabiliyorlar. Bu konuda da DSC Gazi onlara mentorlük desteği sağlıyor.

Verilecek Sertifikanın Farkı Ne Olacak?

  • Sertifika sizin için özel oluşturulacak.
  • Sertifikanızda yaptığınız projeler yer alacak.
  • Sertifikanızda eğitim boyunca öğrendiğiniz konular yer alacak.
  • Eğitmenlerinizin ismi yazacak.
  • Eğitimlere katıldığınız toplam saat yazacak.
  • Katılım Belgesine ek olarak verilecek.

Herkesin eskisinden biraz daha fazla vakte sahip olduğu bu günlerde, yazılım öğrenebileceğiniz ve kendinizi geliştirebileceğiniz, içinde sizin de ilgilendiğiniz bir alan bulabileceğiniz bu renkli dünyada sizleri de görmeyi çok isteriz.

Bu yazıda sizlere benim de içinde bulunduğum muhteşem ekibin düzenlediği bir eğitim serisi olan PG1926'yı anlattım. Bu güzel serüveni deneyimlerken sizleri de aramızda görmekten büyük keyif alırız. Discord kanalımızda Haydar-i Geceler ile eğlenmeye bekliyoruz!

Haydar-i Geceler ile geceyi dansa kaldırmaya hazır mısınız?

--

--