Kampüsün Dışında Sosyal Mesafe ile Öğrenmek

Sude Özkan
5 min readDec 14, 2020

--

“Pandemi” hayatlarımızı baştan aşağı değiştirmemize sebep olan o fenomen kavram. Yürürken önümüze bakmaya gerek bile görmediğimiz, düz olduğu zaman içerisinde bize öğretilen yolda ilerlerken içine düştüğümüz bu çukur, kimilerimize karanlıkta kalmayı öğretirken mücadele gücümüzü geliştirmeyi öğrenmek mecburiyetinde bıraktı. Kimilerimize de kendi düşünce ve birikimimizle çukurun içinde yaşamayı öğretti. İnsanların alışılmış çalışma ve öğrenme aşamalarından farklı bir algı yapısına girmek zorunda kalması, herkes için aynı zorluktaydı aslında. İnsanlar sırf insan oldukları için bile insanlarla yüz yüze iletişime ve beraberliğe alışmışken, bir günde değişen hayatlar oldu. Bu süreçte henüz üniversiteye yeni başlamış bir öğrenci olarak tamamen boşluğa düştüğümü tüm içtenliğimle söyleyebilirim. Kendimi evden, online çalışmaya adapte etmem zaman aldığı için benim gibi hisseden herkese ufak da olsa yol gösterici olması amacıyla bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Kendi pandemi sürecimin dönüm noktası olan gruplara ve etkinliklere değineceğim özellikle.

Büyüklerimizin de dediği gibi “Her şeyin ilki zordur”. Pandeminin de ilk dönemini geride bıraktığımıza göre bu ikinci dönemi daha efektif geçirmek tamamen bizim elimizde. İlk dönem birçoğumuzun içine düştüğü rehavet durumunun bizi tekrar ele geçirmesine izin vermek ise kendimize yapacağımız en büyük haksızlık.

Bu doğrultuda ilginizi çekebilecek, teknoloji ve yazılım konusunda derleyebildiğim etkinlikleri burada topluyorum.

DSC kısaltmasını birçoğunuz duymuşsunuzdur. “Developer Student Clubs” Bu gruplar düzenli etkinliklerle başta öğrenciler olmak üzere ilgisi olan herkese hitap eden etkinlikler yapıyorlar. Bu etkinlikleri günü gününe takip etmek isterseniz Instagramdan DSC Türkiye hesabını takip edebilirsiniz. DSC’ler üniversite bazlı olsalar da online dönemde etkinliklerini herkese ulaşması açısından Youtube’a taşıdılar. Her DSC’nin kendine ait Youtube kanalı olmakla beraber, tüm duyuruları Instagram üzerinden gerçekleştiriyorlar. Akşamları kahvenizi içerken, farklı teknolojiler üzerine bilgi sahibi olmak isterseniz herkese kapıları açık!

Google Developer Groups (GDG) ise temelde, DSC’lerin üye olarak tamamen herkese açık olan halidir. Yukarıda da belirttiğim gibi DSC’ler üniversite bazlıdır. Bağlı olduğunuz üniversitenin DSC grubuna katılım sağlayabilirsiniz. GDG’ler için ise o şehirde yaşıyor olmanız yeterlidir. Merak etmeyin! Sayıları giderek artan GDG’ler sizin şehrinizde yoksa, en yakınınızda bulunan GDG topluluğuna mesaj atabilirsiniz! Gruba girmenize de gerek yok. Online dönemde etkinliklerini Youtube üzerinden gerçekleştiren GDG’ler sadece bir tık uzağınızdalar. Merak ettiğiniz şehrin yanına ‘GDG’ yazarak sosyal medya platformlarında rahatça bulabilirsiniz. GDG’ler de tüm etkinliklerini aktif olarak Instagram hesaplarından duyuruyorlar. Mutlaka bakın derim!

GDG etkinliklerine geldiğimizde ise geçen hafta başlayan muhteşem bir etkinlikten bahsetmek istiyorum sizlere. GDG’leri bu kadar anlatmışken, Cloud sevenlere, “Bu neymiş ya? Bir bakayım!” diyenlere muhteşem bir haberim var!

“Cloud Jam a Thon”

Jam a Thon; Google Developers Türkiye ekosistemi tarafından 6 Aralık 2020 ve 31 Ocak 2021 tarihleri arasında düzenlenecek olan ve Google Cloud alanında çeşitli konularda belirli yeterlilikler kazandırmayı amaçlayan uzun soluklu bir maratondur. Maraton kelimesini okuyunca kendinizi geri çekmeyin hemen. Yukarda bahsettiğim DSC’ler bu etkinlik serisinde bizlere ihtiyacımız olan tüm bilgileri kazandırmak için yanımızdalar. Düzenledikleri etkinliklerle bizlere Cloud’un sihirli kapılarını açmamızda yardımcı oluyorlar.

Tarih vermemi isterseniz; 15 Aralık Salı günü saat 21.00'da Google Developer Communities Turkey Youtube kanalında Cloud Study Jam 6. günü ile devam edecek! Başlamak için geç kaldığınızı düşünmeyin. Çünkü bu etkinlik serisi Youtube’da kayıtlı bir şekilde sizleri bekliyor!

Bu etkinliklerin dışında benim de öğrenme sürecinde olduğum Python için, sizlere bazı sitelerden ve kurslardan bahsedeceğim.

“Turkish AI Hub” yapay zekaya ilgisi olan herkesin mutlaka incelemesi gereken bir topluluk. Ücretsiz Python eğitimi gibi sertifikalı eğitimler düzenleyen bu topluluk bilgi seviyenizi arttırmanız konusunda size büyük destek olacak! Global AI Hub web sitesinden kayıt olup yapay zekaya ilgisi olan insanlarla bir araya gelebilir, fikir alışverişinde ve bilgi paylaşımında bulunabilirsiniz! Profilinizi doldurup Hub’ları kolayca takip edebilirsiniz.

Ayrıca sosyal medya hesaplarından yapılan iş ilanları, ilgili olan herkesin dikkatini çekecek cinsten. Python öğrenmeye başlamak için hızlı ve etkili bir yol arıyorsanız bu grubun eğitimlerine bakmadan geçmeyin derim!

Çok sevdiğim “Data Science Earth” ekibinden bahsetmeden geçemezdim. Data Science Earth, öncelikli olarak veri bilincini geliştirmeyi ve küreselleşen rekabet ortamında verinin gücünün doğru kullanılmasını sağlamayı amaçladıklarını söyleyen akademisyenler ve uzmanlardan oluşan bir ekip. Bu ekibi LinkedIn hesaplarından ve internet sitelerinden kolaylıkla bulabilirsiniz!

İşin benim için en ilgi çekici yanı ise “Yapay zeka, makine öğrenmesi, veri bilimi çok ilgimi çekiyor ve bu konularda bilgi sahibi olmak istiyorum ama şu an için tek yapabileceğim Python öğrenmek sanırım.” diye düşünürken karşıma çıkmaları. Data Science Earth düzenledikleri etkinliklerle benim gibi birçok öğrenciye yol gösteriyorlar. Aynı zamanda uzun soluklu ama bol bilgi içeren muhteşem bir eğitimleri var!

“Veri Bilimine Giriş Eğitimi”

8 hafta süreceği planlanan tamamen ücretsiz bu eğitim haftanın üç günü ve üç ayrı eğitim şeklinde ilerliyor. Python, İstatistik ve SQL eğitimini bir arada, eş güdümlü şekilde bulabileceğiniz bu fırsatı kaçırmanızı asla istemem. Hem LinkedIn hem de Youtube hesaplarından canlı yayın yapan ekip, canlı yayın esnasında anlamadığınız yerleri özellikle belirtmenizi istiyor ve kavramanıza yardımcı olmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Eğitime göz atarsanız, kayıt talep edildiğini görüp endişelenebilirsiniz. Endişelenmeyin! Bu kayıt ödevlendirme ve sertifikasyon süreci için geçerliydi. Sertifika almadan da kendi bilgi seviyenizi arttırmak için ücretsiz bir şekilde bu eğitimden yararlanabilirsiniz. Hala geç değil!

Aynı zamanda Kariyer Günleri, TalkPool, DSE Academic gibi farklı etkinlikler de düzenleyen bu ekibi yakın takibe almanız için muhteşem bir zaman!

Ayrıca adını sıkça duymuş olduğunuzu umduğum “Kodluyoruz” ekibinin eğitimlerinden ve CS50x’ den bahsetmek istiyorum.

“CS50x dersi”

CS50x(Computer Science 50), Harvard Üniversitesi Profesörü David J. Malan tarafından verilen efsanevi bilgisayar bilimlerine giriş kursudur. Benim de devam etmekte olduğum bu kurs için söyleyebilirim ki herkes mutlaka bir göz atmalı! CS50x 2019'u onlarca gönüllüyle Türkçeleştiren (alt yazı ve dublaj) Kodluyoruz ekibi, 11 Ağustos 2020'de bu dersi herkese açık hale getirdi! Ders online ve bir seçim süreci bulunmamakta. Yaşınız veya nerede olduğunuz hiç fark etmiyor. Sonunda ise dersi tamamlayanlar CS50x Kodluyoruz sertifikası almaya hak kazanacak!

Aynı zamanda her bireyin, özellikle kadınların, yükselen teknoloji sektöründe başarılı olması için eşit haklara sahip olması gerektiğine inanan Kodluyoruz Akademi, gençlere dünya çapında kaliteli ve ücretsiz içerik, kaynak ve bootcamp sağlıyor! Sitelerinden daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sizlere deneyimlediğim kurs ve etkinliklerden bahsettiğim bu yazının sonuna geldik. Her hafta bu deneyimlerimi toparlayıp sizlerle paylaşmaya devam edeceğim!

Sosyal mesafe ile sağlıklı kalın!

--

--